A második napom:)

 2009.01.26. 22:08


Ma egy kicsit a gyermekvédelmi törvényről szeretnék beszélgetni. Bemutatom, idézem a legfontosabb alapelveit, hogy később szabadabban tudjuk átbeszélni:):)

A teljes törvény itt:

http://www.complex.hu/kzldat/t9700031.htm/t9700031.htm

 

A gyermek mindenek felett

 

Szép gondolat. De valóban így van-e? Nincsenek felesleges jogi belemagyarázások, felesleges körök a hatóságok, szervek részéről? Dehogy nincsenek....rengeteg van.

Nézzük pozitívan! Az elmúlt 100 évben rengeteget fejlődött a gyermekvédelmi rendszer. Lássuk, hova jutottunk:

 

A gyermekvédelmi törvény alapelvei

(Srtauszné Simonyi Erzsébet)

A parlament az 1997. április 22-ei ülésnapján közmegegyezéssel fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényt (a továbbiakban: Gyermekvédelmi törvény), és ezzel új korszakába lépett a gyermekek védelmét szolgáló intézményrendszer, a gyermekvédelmi ellátás és gondoskodás, valamint a gyámügyi igazgatás rendszere.

A törvény alapelvei

·        A gyermek nevelésére elsősorban a családja jogosult és köteles, amelyhez segítséget nyújt az állam és az önkormányzat.

·        A gyermek nevelésért további meghatározott felelősséget kell megállapítani az állam, a helyi önkormányzatok, az ellátó szervek, személyek tekintetében.

·        A rászoruló gyermek gondozásához, neveléséhez és társadalmi beilleszkedéséhez komplex, célzott, differenciált ellátást kell biztosítani.

·        Új feladatmegosztást kell kialakitani az állam és az önkormányzatok között, bővítve az önkormányzatok lehetőségeit a gyermekek védelmével kapcsolatos feladatok megvalósításában, növelve felelősségüket a helyi ellátórendszer kialakításában.

·        A család életébe történő hatósági beavatkozás kizárólag akkor engedhető meg, ha az a gyermek érdekében elkerülhetetlen.

·        A kialakított új struktúrának illeszkedni kell a helyi önkormányzatok jelenlegi feladat-és hatásköréhez és a rendszer megváltoztatására csak szakmailag indokolt esetben kerülhet sor.

·        Az önkormányzatok és az állami szervek tevékenységének támogatására, az intézmények által nyújtott szolgáltatások minőségének ellenőrzésére, a gyermekek személy- és vagyoni érdekvédelmére, a gyámügyi és gyermekvédelmi szakfeladatok ellátására hivatalt kell létrehozni.

A gyermekek védelmének rendszere

·        Pénzbeni és természetbeni ellátások

·        Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások

·        Személyes gondoskodást nyújtó szakellátások

·        A gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedések

·        A gyermekek védelmének rendszerében fontos feladatokat látnak el az egészségügyi és szociális intézmények (háziorvosi, védőnői, családsegítő szolgálat stb.),valamint más ágazatokhoz tartozó szervek, különösen a nevelési-oktatási intézmények, a rendőrség, az ügyészség.

·        A települési önkormányzatoknak a rászoruló gyermekekkel szembeni ellátási felelőssége nem csökken, hanem növekszik.

·        A törvény értelmében a hivatásos pártfogói tevékenység is új formában működik. A bűnelkövető fiatalkorúak pártfogói felügyeletét a megyei gyámhivatal keretében működő hivatásos pártfogók látják el, az eddig védő-óvó pártfogásnak megfelelő preventív célú gondozást pedig a települési önkormányzat családgondozói végzik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekeinkrol.blog.hu/api/trackback/id/tr33904895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása